UŽIVO DAN 14 KRIM: Rusi na krimskoj granici uhapsili diverzante iz Kijeva sa 400 kilograma TNT
Foto: Rojters

Lažni ultimatum: Moskva demantovala da je postavila rok

UŽIVO DAN 14 KRIM: Rusi na krimskoj granici uhapsili diverzante iz Kijeva sa 400 kilograma TNT

Planeta -
Reagujući na ukrajinsku krizu, SAD i EU zapretile Rusiji uvođenjem sankcija. Ujedno počeo je i medijski rat, po kome je ukrajinskoj vojsci na Krimu dat ruski ultimatum za predaju, što je kasnije Rusija demantovala. Pripadnici Samoodbrane na krimskoj granici uhapsili dvojicu "pristalica kijevskih vlasti", koji su pored 400 kg eksploziva vozili arsenal naoružanja korišćenog u borbi protiv policije u Kijevu
1 / 8 Foto: AP Photo

KIJEV - Rusija je nastavila sa učvršćivanjem položaja svoje vojske na Krimu, ne mareći mnogo za proteste i pretnju sankcijama, najviših zvaničnika SAD i Evropske unije.

Uz konfrontaciju, na terenu i za zelenim stolom, po svemu sudeći počeo je i medijski rat, pa je tako širom sveta u etar lansiran navodni ruski ultimatum, upućen ukrajinskoj vojsci na Krimu, što je kasnije demantovalo rusko ministarstvo odbrane.

Ultimatumom se zahtevala predaja vojnika, koji će ukoliko to odbiju biti izloženi "ruskoj oluji". Tokom dana, ruska vojska je zauzela granični prelaz, s ukrajinske strane, koji povezuje Rusiju i Krim linijom trajekta, dok su jedinice krimske Samoodbrane uhapsile "diverzante" koji su pokušali da na Krim "uvezu" arsenal oružija korišćenog proitv policije tokom borbi u Kijevu.

Kina je izrazila razumevanje za rusko viđenje uzroka krize u Ukrajini, u kojoj su ulogu odigrale spoljne snage, koje su podržavele "Evromajdan" i prenebregle primenu sporazuma od 21. februara

Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, ambasador Rusija Vitalij Čurkin je pokazao kopiju pisma kojim je pre smene sa vlasti, predsednik Viktor Janukovič, molio Putina da ponovi uspostavi red u Ukrajini.

UŽIVO NAJNOVIJA DOGAĐANJA NA KRIMU I U OSTATKU UKRAJINE MOŽETE PRATITI OVDE

01.26 - Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN posvećena krizi u Ukrajini - treća u poslednja četiri dana - okončana je i ovog puta bez konkretnih rezultata, odražavajući duboku podeljenost između SAD i drugih zapadnih zemalja, s jedne, i Rusije s druge strane.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na sednici izjavio da je svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zvanično zatražio od predsednika Rusije Vladimira Putina da rasporedi ruske snage da bi se ponovo uspostavio red i zakon u Ukrajini.

01.02 - Britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland upozorili su na posledice sa kojim bi Rusija mogla da se suoči zbog njenih "potpuno neprihvatljivih" akcija u Ukrajini.

Kameron je odvojeno razgovarao sa Merkel i Olandom o rastućoj krizi u Ukrajini, a svo troje su se složili da je neophodan zajednički odgovor, saopštila je kancelarija britanskog premijera.

"U oba razgovora, lideri su se složili da bi međunarodna zajednica trebalo jednoglasno da istupi i pošalje jasnu poruku Rusiji da su njene akcije u Ukrajini potpuno neprihvatljive", navodi se u saopštenju.

00.41 - Stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama (UN) osudio je poslednje nasilje u Ukrajini i pozvao sve strane da poštuju ljudska prava svakog čoveka, dok su ambasadori Velike Britanije i Francuske ocenili da Rusija, pozivajući se na pretnje Rusima u toj zemlji, traži opravdanje za vojnu intervenciju, kao što se dešavalo i u prošlosti.

"Pozivamo sve strane da, u legalnim okvirima, prevaziđu različitosti, rekao je predstavnik Kine Liu Đeji, u diskusiji na vanrednom sastanku SB UN o Ukrajini.

00.24 - Ambasador Francuske u UN Žerar Aro, ocenio je da ga događaji u Ukrajini podsećaju na invaziju SSSR-a na Čehoslovačku 1968. godine.

"Slušamo glas prošlosti. Imao sam 15 godina kada su sovjetske trupe ušle u Čehoslovačku. Bilo je to uz isto opravdanje. Kao da se Rusija vraća svojim starim duhovima, igrajući zastarelu ulogu na jedan staromodni način", ocenio je Aro.

00.17 - Ambasador Velike Britanije Lajal Grant nazvao je poteze Rusije kršenjem međunarodnog prava, dodajući da su tvrdnje te zemlje izmišljene, kako bi se opravdala vojna akcija u Ukrajini.

"Nije ovo 1968. niti 1956. godina", poručio je Grant u SB UN.

Grat je, takođe, nazvao pismo svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Vladimiru Putinu besmislenim.

23.38 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da će autonomna republika Krim ostati ukrajinska teritorija, optuživši Rusiju da je počinila delo "neopravdane agresije".

Jacenjuk je, u intervjuu nemačkom dnevniku "Bild", rekao da Ukrajina nikada neće odustati od Krima u svetlu "ruske agresije".

"Naši ruski susedi su bez razloga počinili delo neopravdane agresije na našoj nacionalnoj teritoriji - autonomna republika Krim je bila, jeste i ostaće ukrajinska teritorija", istakao je Jacenjuk.

23.15 - Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer kritikovala je akcije ruske vojske u regionu Krima "Ruska vojna akcija je kršenje međunarodnog prava. Ruske vojne baze u Ukrajini su sigurne. Mobilizacija ruske vojske je odgovor na jednu imaginarnu pretnju. Vojna akcija ne može biti opravdana na osnovu pretnji koje nisu upućene niti sprovedene. Rusija treba direktno da se poveže s vlastima Ukrajine", naglasila je Pauer. "Rusija ima sva prava da želi da su se stvari drugačije odvijale, ali, nema pravo da to izrazi upotrebom vojne sile", zaključila je predstavnica SAD.

22.40 - Svrgnuti ukrajinski predsednik tražio rusku intervenciju. Viktor Janukovič zvanično pisanim zahtevom zatražio od predsednika Rusije Vladimira Putina da rasporedi ruske snage da bi se ponovo uspostavio red i zakon u Ukrajini, izjavio je večeras ruski ambasador Vitalij Čurkin na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN."Pod uticajem zapadnih zemalja, dešavaju se otvorene akcije terora i nasilja. Ljudi su proganjani zbog jezika i iz političkih razloga", citirao je Čurkin. On je imao kopiju pisma koju su mogli da vide predstavnici svih zemalja članica Saveta bezbednosti

22. 35 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad graničnim prelazom, s ukrajinske strane, koji povezuje Rusiju i Krim linijom trajekta, kojim su počele da prevoze kamione pune vojnika, saopštila je ukrajinska pogranična straža. Ruska vojska nalazila se već danima oko pristaništa trajekta, ali do sad nije preuzela kontrolu nad ukrajinskim graničnim punktom, preneo je Rojters.

22.30 - U Njujorku je počelo treće hitno vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, sazvano na zahtev Rusije. Pre početka sednice ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je novinarima da će na sastanku detaljnije pojasniti "poziciju Ruske Federacije povodom aktuelne situacije u Ukrajini". Rusija kao stalna članica SB ima pravo veta na bilo koji predlog.

22.05 - Austrija za mirno rešenje krize. Predsednik Austrije Hajnc Fišer izjasnio se za dijalog sa Rusijom u vezi sa krizom oko ukrajinskog poluostrva Krim."Pametna politika uključiće Rusiju koliko je god moguće u napore za pronalaženje rešenja", rekao je on u izjavi austrijskom državnom radiju "Oe1". Austrija će se priključiti svim koracima EU, pa i sankcijama, dodao je on, ističući da je zvanični Beč, međutim, zainteresovan isključivo za miroljubivo rešenje, a ne za vojne opcije.

21.45 - Jedinice Samoodbrane na Krimu, sastavljene od policajaca specijalne jedinice Berkut i kozaka zaplenile su oko 400 kilograma eksploziva i ostalog naoružanja, kojeg su pokušala da prošvercuju dvojica pristalica novih vlasti u Kijevu. Osim eksploziva, u kamionu su pronađene ručne bombe i oružje, slično onom kojeg su demonstranti koristili u borbi protiv policije na Trgu Majdan u Kijevu.

21.40 - Predsednik SAD Barak Obama poručio je Rusiji da stoji na pogrešnoj strani istorije kad je reč o Ukrajini, i da potezi Moskve predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Obama je novinarima poručio i da SAD razmatraju ekonomske i diplomatske mogućnosti za izolovanje Rusije: "Ruski predsednik Vladimir Putin treba da dozvoli međunarodnim posmatračima da posreduju u razgovorima u Ukrajini, prihvatljivim za ceo ukrajinski narod", ocenio je Obama posle razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

21.30 - Poljska zatražila hitan sastanak NATO pakta, jer krizu u Ukrajini smatra kao pretnju za svoju nacionalnu bezbednost. Hitni razgovori članica NATO povodom ukrajinske krize biće održani u utorak.

21.15 - Ruski jezik ostaje jedan od zvaničnih jezika u Ukrajini. Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandr Turčinov je rekao da će ruski jezik ostati jedan od zvaničnih jezika Ukrajine, te da kako je najavljeno neće biti ukinut zakon koji to reguliše. Potez da se ukine zakon bio je jedna od prvih akcija nove vlade , na zaprepaštenje Moskve i ruskih govornika u Ukrajini.

20.30 - Šefovi diplomatija Evropske unije su pozvali Moskvu da povuče vojsku sa Krima i "pozvali na mirno rešenje krize i puno postovanje načela i obaveza saglasnih međunarodnom pravu". Ministri inostranih poslova su naglasili želju EU da razvija veze s Rusijom, ali su rekli da je to sad dovedeno u pitanje, te da su odlučili da EU i evropske članice Grupe 8 najvažnijih zemalja obustave aktivnosti za učešće na samitu G8 u junu u Sočiju. Takođe je odlučeno je da se obustave razgovori s Rusijom o viznim olakšicama i novom sporazumu.

19.45 - Ruska kompanija Gasprom saopštila je danas da ne isključuje mogućnost da zbog političe situacije u Ukrajini dođe do prekida isporuke gasa kupcima u Evropi.

Uzavrele političke tenzije u Ukrajini mogu da prouzrokuju prekid u snabdevanju Evrope gasom, navodi se u saopštenju Gasproma, koje prenosi Itar tas, i dodaje da će kompanija uraditi sve što je neophodno da smanji izvozne rizike.

"Dodatno ćemo investirati u druge izvozno orijentisane projekte, kao što je Južni tok, a povećaćemo proizvodnju tečnog prirodnog gasa i izvozne kapacitete", stoji u saopštenju.

19.41 - Kako javljaju pojedini ukrajinski mediji Rusija je sazvala za večeras sednicu SB UN kako bi opravdala početak rata. Naime prema informacijama na koje se pozivaju ukrajinski mediji, Rusija će na večerašnjoj sednici SB UN proglasiti sadašnje vlasti u Kijevu nelegitimnim, što bi, kako navode, dalo legitimitet za početak vojne intervencije.

19.38 - Velika Britanija neće obustaviti trgovinsku razmenu sa Rusijom, niti će zatvoriti finansijski centar u Londonu za njene državljane a u vezi sa mogućim sankcijama prema Moskvi, javlja Bi-Bi-Si, pozivajući se na zvanične dokumente.

19.24 - Američki Stejt department saopštio da se sprema da stavi sankcije Rusiji, i da se ide tim putem, javili britanski mediji.

19. 21 - Evropski šefovi diplomatija odlučili su da obustave pregovore s Rusijom o viznim pitanjima, ukoliko Moskva izazvove eskalaciju krize, javlja Rojters.

Rusija i Evropska unija pregovaraju o vizama od 2007. godine, kako bi Rusija imala bezvizni pristup državama članicama Unije. To je pitanje aktuelno na skoro svakom sastanku između Moskve i Brisela. EU je odlučila da obustavi bilateralne razgovore sa ruskim vlastima o viznim pitanjima, kao i o trgovinskim sporazumima, saopštili su ministri.

Šefovi diplomatija zemalja EU nekoliko sati su pregovarali o političkim, ali i o ekonomskim potezima koje treba preduzeti povodom krize u Ukrajini. EU je zatražila da Kijev i Moskva stupe u direktne pregovore.

19.09 - SAD: Ruska pretnja ukrajinskoj mornarici bi bila ozbiljna eskalacija sukoba, a odgovorna bi bila Moskva.

18.36 - Američki mediji javljaju da ruski ratni brodovi opkoljavaju ukrajinske. Inače, prema nezvaničnim informacijama Ruska Crnomorska flota odustala je od napada. Kako se navodi, očigledno je stiglo naređenje da se samo opkole ukrajinski brodovi, kako ne bi mogli da manevrišu.

18.25 - Na društvenim mrežama se pojavila informacija da Rusi zapravo gomilaju trupe na istočnoj granici.

18.22 - Ruska Crnomorska flota je saopštila da nema nameru da napadne ukrajinske brodove. Predstavnik ruskih snaga kazao je da su “navikli na svakodnevne optužbe o korišćenju sile protiv ukrajinskih snaga, ali da napori da se izazove sukob neće uspeti”, prenela je agencija Interfaks.

Istovremeno, predstavnici autonomne vlasti na Krimu razmatraju blokadu ukrajinskih televizijskih stanica da bi, kako su saopštili, zaustavili “tok laži”.

18.19 - "Bez obzira šta ministar odbrane Rusije govori, mi koji smo bili na licu mesta smo čuli da je sa ruskog broda stigao ultimatum," napisao je jedan ukrajinski novinar i postavio sliku ruskog broda sa koga je kako tvrdi istigao utlimatum.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

18.12 - Srpski režiser Emir Kusturica poručio je da Rusija mora da zaštiti svoje sunarodnike u Ukrajini i da spasi. Kusturica je mišljenja da se ponavlja scenario viđen u SFRJ.

18.01 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu demantovao da je Rusija dala ultimatum ukrajinskim snagama na Krimu.

18.00 - Proruske snage na Krimu tvrde da su zaplenile oko 400 kilograma eksploziva koje su pokušala da prošvercuju dvojica pristalica novih vlasti u Kijevu. Osim eksploziva, u kamionu su pronađene ručne bombe i oružje

17.46 - Ukrajinski oficir Aleksej Kirilov potvrdio da je dobio ultimatum ruskih snaga da se ukrajinski brodvi predaju.

"Očekujem da Rusi otvore paljbu do 18 časova", rekao je Kirilov javljaju ukrajinski mediji.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

17.32 - Rusi uputili ultimatum da se predaju dva ukrajinska broda kod Krima.

17.27 - Zbog krize u Ukrajini sazvana je još jedna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Početak je zakazan za ponedjeljak u 21:30 po našem vremenu.

17.15 - Ruski vojni zvaničnici nisu davali izjave o ultimatumu koji je ruska armija dala ukrajinskoj vojsci na Krimu.

"To i ne čudi jer ako ultimatum već postoji, teško da će vojni zvaničnici bilo šta komentarisati u ovoj fazi", navode britanski mediji

17.11 - Rusija saopštila da je počela da uspostavlja odbrambenu liniju na severu Krima.

17.04 - Pres služba Ministarstva odbrane Ukrajine potvrdila je da su tačni navodi da je ukrajinska vojska na Krimu dobila ultimatum ruske armije da se predaju do sutra ujutro.

17.03 - Ruski premijer Dmitrij Medevedev razgovarao je danas o Ukrajini sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a telefonski razgovor je vođen na inicijativu američkog zvaničnika, saopšteno je iz kabineta ruskog premijera.

Prema saopštenju kabineta, Medvedev je naveo da je neophodno da budu zaštićeni interesi svih građana Ukrajine, uključujući one na Krimu, kao i građana Rusije koji se nalaze na teritoriji Ukrajine. Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem uvođenju ekonomskih sankcija SAD prema Rusiji, kao i o preispitivanju čanstva Rusije u "G8" sekretar za štampu Natalija Timakova rekla je da o tome nije bilo reči tokom razgovora Medvedeva sa Bajdenom.

16.40 - Ambasador Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin negirao je danas da su ruske trupe na Krimu i izrazio skeptičnost prema nameri da se uspostavi posmatračka misija OEBS u Ukrajini, ukazujući da je bilo uspešnih i neuspešnih misija, navodeći kao neuspešnu onu na Kosovu.

"Nemam nikakve informacije o stacioniranju ruskih trupa van flote, koja je tamo na osnovu dogovora sa Ukrajinom", naglasio je on danas povodom održavanja vanredne sednice Stalnog saveta OEBS.

Vezano za planove uspostavljanja posmatračke misije OEBS u Ukrajini on je rekao da je za tako nešto potrebno da se znaju detalji o mandatu-"Pojedine od tih misija su u prošlosti bile uspešne, druge nisu, kao na primer na Kosovu, gde su pooštrile situaciju", konstatovao je Kelin.

16.36 - Rusija je danas oštro kritikovala odluku zapadnih zemlja iz Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8) da, zbog krize u Ukrajini, odlože pripreme za samit G8, koji je trebalo da se održi u Sočiju u junu.

"Odluka da se suspenduju pripremne radnje za samit u (ruskom) crnomorskom letovalištu Soči nema osnova i šteti ne samo zemljama G8, već celoj međunarodnoj zajednici", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Rojters.

16.13 - Posmatrači OEBS-a dolaze večeras u Kijev, dok još nije postignut dogovor o slanju misije te organizacije u Ukrajinu, izjavila je danas u Beču pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland.

"Oni će moći da utvrde nesporne činjenice i daju konkretnu procenu situacije na terenu", rekla je Nulandova novinarima nakon sastanka OEBS posvećenog situaciji u Ukrajini.

Američka zvaničnica je izrazila nadu da će posmatrači OEBS-a moći da obiđu Krim gde su, kako je istakla, "najpotrebniji kao i druge gradove na istoku Ukrajine".

16.06 - Na snimku koji se pojavio na Jutjubu bivši komandant ukrajinske ratne mornarice, koji se samo dan nakon preuzimanja dužnosti opredelio da stane uz Ruse, Denis Berezovski pokušao je da i druge oficire ubedi da učine isto.

http://www.youtube.com/watch?v=0-gVYupMRBs

16.02 - Pozivajući se na ukrajinsko ministarstvo obrane, ruska novinska agencija Interfaks javlja da je ruska vojska ukrajinskim snagama na Krimu dala rok do utorka u 5 ujutru do kada bi trebalo da se predaju ili će se suočiti, kako navode, sa "olujom".

15.47 - Istekao rok od 4 sata koji su Rusi dali Ukrajincima da napuste bazu Belbek. Ukrajinci u toj bazi tvrde da će se suprotstaviti ruskim snagama koje pokušaju da ih isele.

15.30 -."Koristimo sve naše raspoložive kanale za dijalog kako bismo ubedili Rusiju da ne mora sve ovako da se dešava. Potreban je dijalog a ne vojna sila", rekla je Viktorija Nuland pomoćnik državnog sekretara SAD za evrospka i evroazijska pitanja

15.20 - Ruski helikopteri snimljeni kako lete iznad moreuza Kerč

http://www.youtube.com/watch?v=gXf0Xb0_CkE

15.13 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da Kijev neće dozvoliti ulazak ruskih trupa u istočne delove zemlje.

15.06 - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko saopštila je danas da je "ruska agresija" ujedinila ukrajinski narod, koji je spreman da brani svoju zemlju, ali je pozvala Ukrajince na smirenost kao njihovo glavno oružje u borbi u kojoj nisu sami i u kojoj moraju pobediti.

Julija Timošenko, foto Rojters
Julija Timošenko, foto Rojters

Obraćajući se svojim sunarodnicima u saopštenju koje je objavljeno na njenom zvaničnom sajtu, Timošenko upozorava da je plan "ruskog agresora" da na silu izazove eskalaciju tenzija na Krimu i poseje paniku koja će rezultirati opsadnim stanjem i potpunom ekonomskom i finansijskom destabilizacijom, a možda čak i bankrotom.

"Ono što ruska vlada želi jeste puč kojim bi se ponovo zavela diktatura u Ukrajini", istakla je, ukazavši da je očigledno da Rusi koji žive u Ukrajini i drugi građani nisu zaštićeni, već su podvrgnuti ekonomskom uništavanju za koje je kriva Rusija.

15.00 - "Izjave državnog sekretara SAD Džona Kerija u vezi sa Ukrajinom sadrže pretnje Moskvi i za nas su apsolutno neprihvatljive", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

14.56 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je danas, pred vanrednu sednicu šefova diplomatija EU, da Rusija krši međunarodno pravo.

"Rusija je počinila jasno kršenje međunarodnog prava, a situacija u Ukrajini je veoma opasna i dramatična", rekao je Kurc, dodavši da bi Hladni rat trebalo da se nađe tamo gde mu je mesto, u knjigama istorije.

On je naveo da je Austrija, kao predsedavajuća Saveta Evrope čija je članica i Rusija, zakazala za danas posle podne vanrednu sednicu ove organizacija.

14.54 - Birtanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je danas da ceo svet podržava Ukrajinu i poručio da ta zemlja neće ostati sama.

"Ovo što se sada dešava u Ukrajini je kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Svet neće napustiti Ukrajinu", rekao je Hejg

14.48 - Pogledajte kako su skidani ukrajinski plakati i baneri sa jedne vojne baze.

http://www.youtube.com/watch?v=xNRio7xam2E

14.40 - Ukrajinska policija ima informacije da bi večeras moglo da dođe do insceniranog zaoštravanja stanja na Krimu tako što bi došlo do planiranog napada "nekolicine ljudi" na ruske vojnike koji su tamo raspoređeni. Ukrajinska policija pozvala je sve koji eventualno imaju takve planove da od njih odustanu, javljaju Bliskoistočne vesti na Tviteru.

14.04 - Ukrajinska 240. taktička vazduhoplovna brigada od skoro 1.000 ljudi i 50 aviona stacionirana nadomak Sevastopolja otkazala je poslušnost vlastima u Kijevu i stavila se pod komandu novih proruskih vlasti na Krimu.

14.01 - Proruski demonstranti u gradu Donjecku, u istočnoj Ukrajini, zauzeli su danas prvi sprat zgrade regionalne vlade. Demonstranti nisu mogli da se popnu na više spratove jer su liftovi blokirani, a zatvorena su i vrata na stepeništu. Na ovoj građevini od 11 spratova se, inače, već tri dana vijori se ruska, a ne ukrajinska zastava.Ispred zgrade regionalne vlade okupljeni su demonstranti, koji mašu ruskim zastavama i dele letke kojima se stanovništvo poziva da se ne pokorava vlastima u Kijevu. Donjeck se smatra, inače, uporištem opozvanog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

13.30 - Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije zatražiće od predsednika Vladimira Putina da povuče ambasadora Rusije iz SAD.

13.15 - Na hiljade proruskih demonstranata okupilo se u vladinim zgradama u Odesi i Donjecku. Ovako su upali u zgradu lokalnih vlasti u Donjecku.

http://www.youtube.com/watch?v=AMDYy2bTGMg

13.05 - Ruske trupe i vojni avioni danas počeli da pristižu na Krim.U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je ukrajinsko Vazduhoplovstvo naložilo poletanje lovca presretača tipa "suhoj SU-27", čime su sprečene bilo kakve "provokativne aktivnosti", ne navodeći više detalja, preneo je Rojters.

Istovremeno je ukrajinska pogranična služba saopštila da su ruske snage i borbeni avioni počeli danas da pristižu na poluostrvo Krim, što, po njihovim rečima, predstavlja kršenje sporazuma između Ukrajine i Rusije.U poslednja 24 sata je na Krim sletelo deset ruskih borbenih helikoptera i osam vojnih teretnih aviona, navodi se u saopštenju, pri čemu se u luci Sevastopolj još od četvrtka nalazi četiri ruska vojna broda.

Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja da će doći do kretanja ruskih trupa, iako je Moskva obavezna da to najavi u skladu sa međunarodnim zakonima koji regulišu prisustvo ruske Crnomorske flote na Krimu. Prema tim zakonima, Ukrajina bi trebalo da bude obaveštena o bilo kakvom kretanju trupa 72 sata unapred.

12.53 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio pretnje "sankcijama" i "bojkotom" Rusije zbog intervencije u Ukrajini.

12.52 - Rojters javlja da je ministar odbrane Ukrajine rekao da su ruski borbeni avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine tokom noći. On je naveo da su ukrajinske snage ometale let stranih aviona kako bi sprečile bilo kakav napad.

12.41 - Lavrov odbacio je danas optužbe za rusku agresiju prema Ukrajini i optužio Zapad da sprovodi sopstvene geopolitičke kalkulacije, umesto da misli na dobrobit naroda Ukrajine. "Pozivamo na odgovoran pristup, ostavljanje po strani geopolitičkih kalkulacija i stavljanje na prvo mesto interesa naroda Ukrajine", rekao je Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi. Mada je Kremlj saopštio da ruski predsednik Vladimir Putin još nije odlučio da pošalje vojnike u Ukrajinu, zapadne države tvrde da su ruske snage već preuzele kontrolu nad Krimom, naveo je Rojters.

12.04 - Šef švedske diplomatije Karl Bilt založio se danas za oštar evropski odgovor Rusiji zbog vojne intervencije na Krimu i istakao da političko rešenje nije moguće bez povlačenja ruskih trupa. “Važno je da danas budemo vrlo oštri u osudi invazije Ukrajine i okupacije Krima”, rekao je Bilt dolazeći na vanredni sastanak ministarskog saveta EU posvećen Ukrajinskoj krizi. "Bez povlačenja vojske sa Krima i odustajanja od pretnji okupacijom cele Ukrajine nema političkog rešenja”, podvukao je on. Švedski ministar je odbacio rusko obrazloženje da je intervencija bila neophodna zbog zaštite ruskih građana u Ukrajini i rekao da je ta doktrina neprihvatljiva u današnjoj Evropi I da je često zloupotrebljavana u prošlosti. "Videli smo to, na primer, na Balkanu", rekao je Bilt. On je kazao da smatra da su ”neki u Rusiji još opijeni vojnom moći”, ali da će kad-tad uvideti da je ta moć ograničena.

11.55 - Ruske snage u Ukrajini štite građane koji tamo žive i ostaće u toj zemlji "do normalizacije političke situacije", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

11.30 - Proruske trupe jutros su zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, najistočnijoj tački Krima, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji, javlja AP.

11.15 - Predsednik Odbora ruske Dume za međunarodne odnose pitao Zapad zbog čega je priznao pravo građana Kosova na samoopredeljenje, a isto to ne da stanovnicima Krima.

10.20 - Granica između Ukrajine i Rusije bi mogla da bude zatvorena u najbližoj budućnosti, izjavio je danas zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema. "Trenutno se razmatra pitanje zatvaranja državnih granica, kao i uvođenje strožih kontrola prelazaka državljana Rusije", rekao je Jarema rano jutros u izjavi za lokalnu televiziju "Kanal 5", a preneo je Itar-Tass.

09.39 - Moskva: Rusija ne želi rat s Ukrajinom. Rusija ne želi rat s Ukrajinom, dok je odobrenje slanja vojnika u tu zemlju prvenstveno namenjeno da pokaže ozbiljnost namera Kremlja, izjavio je pomoćnik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karašin. "Rusija ne želi rat s Ukrajinom. Ubeđen sam da niko u Rusiji neće rat", izjavio je kasno sinoć Karašin u intervjuu ruskoj televiziji Rosija 1. "Mi smo protiv upotrebe takve terminologije u razgovorima o odnosima s Ukrajinom, koja je nama bliska zemlja", rekao je ruski diplomata. Karašin je kritikovao zapadne zemlje koje prete da Rusiju izbace iz G8. Prema njegovim rečima, Rusija će podržati sve snage koje podržavaju jačanje odnosa Rusije i Ukrajine, "posebno zbog toga što od tih odnosa zavisi stabilnost u Evropi". "Svi zapadni političari koji nas sad nazivaju raznim imenima, treba ovo da shvate", rekao je Karašin.

09.15 - Medvedev: Janukovič legitimni predsednik. Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je i dalje legitimni predsednik te bivše sovjetske republike, iako je njegova vlast beznačajna, ocenio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev. "Da, vlast predsednika Janukoviča je praktično beznačajna, ali prema ukrajinskom Ustavu, on je i dalje legitimni šef države", napisao je Medvedev na svom profilu na Fejsbuku (Facebook). Rusija je prihvatila da garantuje zaštitu Janukoviču. "Ukrajina nije za nas grupa ljudi koja se dočepala vlasti posle prolivene krvi i koja krši Ustav i ostale zakone države. To je zemlja s različitim ljudima. Ukrajinci, Rusi, Tatari, Jevreji i drugi narodi u toj zemlji žive u slozi", rekao je Medvedev. "Preuzimanje vlasti je bilo proizvoljno, što može kulminirati pučom i novim krvoprolićem", rekao je Medvedev i dodao da je "Rusiji potrebna jaka i stabilna Ukrajina".

http://www.youtube.com/watch?v=_R32EYr1Wmw

09.05 - Više pripadnika ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešlo je na stranu lokalnih vlasti i uskoro bi trebalo da polože zakletvu. "Danas je većina ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešla na stranu vlasti, proruski orijentisane autonomne oblasti Krim. Tranzicija je bila apsolutno mirna, bez ijednog ispaljenog metka bilo od vojske ili snaga za samoodbranu", rekao je neimenovani izvor agenciji RIA Novosti, a prenosi Raša tudej.Isti izvor je rekao da su neki vojnici prebegli dok su neki podneli pisane ostavke. Lokalna vojska nije plaćena mesecima, kazao je takođe taj izvor.

08.56 - Bivši ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg izjavio je da "ruski predsednik Vladimira Putina deluje po istom principu kao Hitler". "Kada je Hitler želeo "anšlus" Austrije, on je rekao da su Nemci tlačeni u Austriji. Kada je nameravao otcepljenje delova Češkoslovačke on je tvrdio da su Nemci tamo napadnuti. Tako je bilo i sa Poljskom. Ono što se sada dešava na Krimu jer ponavljanje istorije. Putin deluje po istom principu kao Hitler", rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Karl Švarcenberg
Karl Švarcenberg

Prema Švarcenbergu Putin je samo tražio izgovor za zaposedanje Krima, te je zbog toga saopštio da su Rusi tlačeni, iako Rusima nije "falila dlaka s glave" i živeli su tamo potpuno bez problema, čak ni senke tlačenja nije bilo. On smatra, vezano za ulazak ruskih snaga na Krim, da je Putinu samo stalo do vlasti i moći."Putin stalno govori da je raspad Sovjetskog saveza bila najveća geopolitička katastrofa 20.veka, što je hrabro poređenje. On je odrastao u Sovetskom savezu, koji ga je obeležio. Za njega je Sovjetski savez bila najveća svetska sila. Šta onda očekivati od takvog čoveka", kazao je Švarcenberg.

07.30 - SAD ne razmatraju vojnu akciju za suprotstavljanje ruskom napredovanju, već su usredsređene na ekonomske, diplomatske i političke mere, prenose agencije izjavu neimenovanog zvaničnika američke administracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track