MASAKR U BOSTONU: Ekstremni desničari odgovorni za napad?
Foto: Beta

Teroristički napad u SAD

MASAKR U BOSTONU: Ekstremni desničari odgovorni za napad?

Planeta -
Američke vlasti tragaju za muškarcem tamne puti koji je postavio bombe na maratonu, dok stručnjaci veruju da su za pokolj odgovorni ultradesničari, islamisti ili amateri

BOSTON - Potera za zločincima.Američka policija ne zna sa sigurnošću ko je podmetnuo bombe na Bostonskom maratonu, na kojem su tri osobe poginule, a 176 je povređeno, od kojih je 17 u kritičnom stanju. Za napad još niko nije preuzeo odgovornost, a savezne vlasti tragaju za muškarcem tamne ili crne puti, jednog povređenog Saudijca drže pod prismotrom u bolnici, a pretražili su i jedan stan u kojem živi državljanin Saudijske Arabije. U međuvremenu, napravljene su tri teorije o bombaškom napadu - jedna je da su ga izveli ekstremni desničari, druga da su odgovorni islamisti, a treća da su to uradili amateri.Prema navodima američkih medija, policija traga za muškarcem tamne ili crne puti sa stranim naglaskom. Taj čovek, s crnim rancem na leđima i odeven u trenerku s kapuljačom, pokušao je da se probije u ograđen prostor pet minuta pre prve eksplozije. Takođe, američki FBI još preksinoć je pretražio zgradu u Riviru, gradiću na obodu Bostona, iz koje su federalni agenti izvukli veliku torbu čiji sadržaj nije poznat. Uz pomoć lokalne policije, oni su upali u tu zgradu od 13 spratova, a navodno je cilj pretrage bio stan na petom spratu u kojem navodno živi student iz Saudijske Arabije. Istovremeno, policija u bostonskoj bolnici čuva jednog povređenog Saudijca, ali tvrdi da on nije uhapšen, već da žele samo da ga ispitaju.S druge strane, stručnjaci imaju različite teorije o napadu. Jedni veruju da su ga izveli desničari, koji Bostonski maraton vide kao idealan trenutak za napad. Takođe, porastao je broj antivladinih „patriotskih“ grupacija za vreme mandata Baraka Obame. Druga grupa stručnjaka, koja zastupa teoriju da su napad izveli islamisti, kaže da su oni, nakon što su im brojni planovi za napade na Njujork propali, pomislili da je Boston ipak lakša meta. Treći pak veruju da su napad izveli amateri, naglašavajući da su bombe bile male i kućne izrade.

Infografika: Danijela Blagojević
Infografika: Danijela Blagojević

Tri teorije o mogućim krivcimaDesničari15. april je dan kad se u SAD predaju poreske prijave i omražen je među ekstremistima i protivnicima oporezivanja. Spekuliše se da desničari Bostonski maraton vide kao multikulturalni događaj idealan za napad. Takođe, povećan je broj antivladinih „patriotskih“ grupacija za vreme mandata Baraka Obame, i to za 813 odsto. Nevladine organizacije upozoravaju i na porast nasilja zbog uvođenja zakona o kontroli nošenja oružja.IslamistiAl Kaidin znak prepoznavanja je više eksplozija na istom mestu. Islamistički teroristi, čiji su brojni planovi za napade na Njujork bili bezuspešni, možda su pomislili da je Boston ipak lakša meta.AmateriRučno pravljeni eksploziv sugeriše da su napad izveli amateri. Bomba koja nosi kuglice izgleda da je kućne izrade, kakvu ljudi prave kad ne znaju zaista kako se pravi bomba. Reč je o nekome ko dobro zna šta Bostonski maraton znači lokalnom stanovništvu.

Talibani: Nismo mi!Pakistanski talibani, koji su preuzeli odgovornost za neuspeli napad automobilom bombom na Tajms skveru 2010, negirali su bilo kakvu povezanost sa eksplozijama na maratonu u Bostonu.- Verujemo u napade na SAD i njihove saveznike, ali nismo umešani u ove napade - izjavio je portparol grupe Tehrik e taliban Pakistan (TTP) Ehsanulah Ehsan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track